De Boekenwurm in Delft

Delen
Delen
Delen
Delen

De Boekenwurm is volledig verzonken in zijn boek en negeert het winkelend publiek in de Choorstraat. Het uithangbord gemaakt door beeldhouwer Richard de Vrijer hangt boven de ingang van boekenhandel Paagman en is één van de mooiste uithangborden die je in Delft kunt vinden.

Wat is een boekenwurm?

Een boekenwurm is iemand die heel veel leest en als ware de boeken verslindt. Eigenlijk is een ‘boekenwurm’ een heel smerig beestje die zich door de boeken vreet. We kennen de boekenwurm beter als het papiervisje en verwar deze dit niet met het zilvervisje, al lijken ze veel op elkaar. Het papiervisje is gek op papier en nestelt zich graag tussen uw boeken. Het is dus geen echte worm maar een benaming die het vroeger heeft gekregen, omdat het zich als een worm door uw boeken beweegt.

Een uithangbord voor boekhandel Huyser

Boekhandel Huyser werd opgericht in 1932 en was gevestigd in de Choorstraat op nummer 12/14 en verhuisde vijftien jaar geleden naar het hoekpand tegenover de Oude Kerk. De boekhandel is een begrip in Delft en al hebben steeds meer mensen een e-reader, er gaat toch niets boven een echt boek! Het werk van beeldhouwer Richard de Vrijer (1948) boven de ingang van de boekhandel beeldt de liefde voor het echte boek dan ook goed uit. De studio van de kunstenaar is trouwens te vinden in het voormalig schoolgebouw aan de Nieuwe Langendijk 46/48 in Delft. Daar werkt hij momenteel aan een nieuw bijzonder kunstwerk voor de stad.

Een fontein voor de Spoorzone

In 2005 werd het startsein gegeven voor project Spoorzone en nu 17 jaar later heeft het gebied rond het oude station van Delft een enorme metamorfose ondergaan. Met een ondergrondse spoortunnel, een nieuw station & stadskantoor en nog deels in aanbouw zijnde woningen heeft Delft het gebied zeer aantrekkelijk gemaakt om te wonen en werken. Beeldhouwer Richard de Vrijer legt momenteel de laatste hand aan een bijzondere fontein, die als ‘ontvangst’ dient voor iedereen die in Delft arriveert. De fontein zal naast het  ‘House of Delft’ gebouw komen te staan en zal met Delftse iconen versierd zijn. Willem van Oranje zal vanaf een zetel de bezoeker verwelkomen en omringd zijn met beelden van bekende Delftse figuren als ‘Johannes Vermeer, Antonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot’. De fontein is grotendeels een cadeau van aannemerscollectie CrommeLijn aan de stad Delft (bron: AD.nl).

Locatie 'Boekenwurm Delft''

deel artikel
Laat een reactie achter
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boekenwurm in Delft

In dit artikel

Geschreven door Randy Boerboom

Geschreven door Randy Boerboom

Als stadsgids en eigenaar van StadsgidsDelft geniet ik iedere dag van de prachtige historie van Delft. Graag breng ik deze mooie geschiedenis tot leven en laat bezoekers kennis maken met de sfeervolle stad vol met gezellige terrassen, winkels en cafés. Mijn artikelen over Delft geven u vast een eerste indruk en wie weet mag ik u als gids in Delft verwelkomen of bent u Delftenaar en ontdekt u zo meer over uw stad.