een stukje venetië in delft DE Visbrug in delft

een stukje venetië in het centrum van delft

De grachten en bruggen in Delft bepalen mede het unieke beeld van de stad. Het historisch centrum bestaat uit veertien eilandjes die met vele bruggetjes met elkaar in verbinding staan. Eén van de mooiste is toch wel de Visbrug in de Voorstraat, al wordt hij door veel bewoners ook wel de ‘Venetiaanse brug’ genoemd.

Stad van bruggen en grachten

Delft is een unieke grachtenstad in Zuid-Holland en alleen al in het historisch centrum zijn er bijna 80 bruggen te vinden. Bij het ontstaan en groei van Delft vanaf de 13e eeuw werden de eerste bruggen van hout gebouwd. Houten bruggen maakten door de eeuwen heen plaats voor gemetselde boogbruggen. In de 18e eeuw werden de vaak eenvoudige stenen keermuren, vervangen voor sierlijke balustrades. Door verandering van het soort verkeer in de stad en het mindere belang van vervoer over water, werden veel bruggen verlaagd of verwijderd. Gelukkig hebben meer dan de helft van de bruggen in de stad nu een monumentale status.

Een Venetiaanse brug in Delft

In de 16e eeuw werd de eerste stenen brug gebouwd ter vervanging van twee houten bruggetjes in de Voorstraat. De brug heeft zijn naam te danken aan de tegenoverliggende brouwerij In De Visch, die aan de zuid-westhoek was gevestigd van 1585 tot 1758. Architect C.J. de Bruyn Kops (1829-1891), de stadsarchitect van Delft maakte een ontwerp voor een nieuwe brug. De in neo-renaissance ontworpen brug werd in 1869 gebouwd als voetbrug met stenen dek en ijzeren witgeschilderde balustrade. De stijl heeft veel weg van de bruggen in Venetië, al moeten we het in Delft zonder de gondels doen. 

Meer weten over de bruggen in Delft? Wij kunnen dan het boekje ‘Delfts Bruggen’ aanraden, uitgegeven op initiatief van Stichting Delft binnen de Vesten.

Locatie 'Visbrug'

deel artikel
De Visbrug Delft

In dit artikel