de eerste Nederlandse vertaling DE Delftse bijbel

het opvallende bijbeltje boven de subway

“Heer, geef ons heden ons dagelijks brood: en vergeef ons onze schulden…”. De jongen in broodjeszaak ‘Subway’ gevestigd aan de Markt staat mij wat vreemd aan te kijken. Toen hij solliciteerde voor de part-time baan, is er waarschijnlijk niet gesproken over de bijzondere historie van het pand, waarin hij zou werken. De Bijbel boven de voordeur was hem wel opgevallen en hij ziet stadsgidsen vaak naar het gebouw wijzen. Maar eigenlijk heeft hij nooit nagedacht waarom. 

In den beslagen Bijbel

Veel Delftenaren kennen het prachtige gebouw met klokgevel vooral door Banket Bakkerij van Leeuwen, die op deze locatie was gevestigd van 1880 tot 2003. Als je ooit op zaterdag in de rij hebt gestaan, dan is zeker de tekst ‘In Den Beslagen Bijbel’ boven de ingang opgevallen. Mooier is nog de Bijbel die aan de gevel is bevestigd met eigen afdakje voor de regen. Het is niet met zekerheid te zeggen, wanneer deze geplaatst maar waarom, dat weten we wel.

In 1477 werd in Delft de allereerste Nederlandse vertaling van de Bijbel gedrukt. De boekdrukkunst had nog maar net zijn intreden gedaan in Nederland. Eindelijk was het voor de mensen mogelijk, om de Bijbel in de eigen taal te lezen. Op Markt 57 was in de vijftiende eeuw drukkerij van der Meer gevestigd als één van de eerste drukkerijen in de stad. Voor die tijd waren het vooral de monniken in de kloosters, die vooral religieuze teksten schreven en kopieerden. Misschien heb je ooit de film ‘In the Name of the Rose’ gezien met Sean Connery in de hoofdrol, waarin je het echte ‘monnikenwerk’ kan zien. De meeste tijd werd altijd besteed aan de prachtig versierde eerste letter van ieder hoofdstuk. Dit kun je ook zien in de gedrukte ‘Delftse Bijbel’ met een oplage van rond de 250 stuks en er zijn er gelukkig een aantal bewaard gebleven. Op deze website kun je een originele bladzijde bekijken. 

Extra informatie en bron: De Canon van Nederland

Meer weten over Delft?

Wilt u graag meer ontdekken over de kloosters en kerken in Delft en de ‘Delftse Bijbel’ van dichtbij zien? Boek dan nu uw eigen privé stadsgids.

Locatie 'Delftse Bijbel'

deel artikel
De Delftse Bijbel

In dit artikel