meer licht op de delftse schilder Gevelsteen voor Vermeer
een gevelsteen voor jan of johannes vermeer?
werd geboren JAN VERMEER de schilder'
Wandelend door de Oudemanhuissteeg zien wij aan de muur een gevelsteen uit 1955 met de bovenstaande tekst. Alleen voor wie in de geschiedenis van Johannes Vermeer duikt, komt er achter dat de inscriptie niet helemaal klopt.
Bier en kunst in herberg Mechelen
De geschiedenis van herberg Mechelen gaat terug tot 1540 en de plek voor een goed gesprek en een lokaal gebrouwen biertje. Met bijna 200 bierbrouwerijen in de stad, was hier nooit te kort aan. Het bier was het beste alternatief voor de met bacteriën gevulde water, die uit de grachten moest komen. Liever hoofdpijn van de drank dan ziek van het water. In 1641 koopt Reiniers Janszoon, de vader van Johannes Vermeer, de herberg aan de Markt. De jonge Vermeer is dan al 9 jaar en geboren in het ouderlijk huis ‘De Vliegende Vos’ aan de Voldersgracht. De schilder is dus niet geboren in herberg Mechelen.
Zijn vader exploiteert de herberg maar is ook kunsthandelaar. De toekomstig schilder groeit op altijd omgeven door kunst en zal daar de eerste inspiraties voor zijn werk ‘De Koppelaarster’. Na het overlijden van zijn vader in 1652 neemt hij het werk in de herberg en kunsthandel van hem over. Vermeer is ondertussen getrouwd en gaat met het hele gezin rond 1660 inwonen bij zijn schoonmoeder Maria Thins aan de Oude Langedijk. De herberg heeft hierna verschillende eigenaren gehad en uiteindelijk wordt het gebouw in 1885 gesloopt om de Oudemanhuissteeg te verbreden. Een echte steeg is het daarom 140 jaar al niet meer.

Waarom geen Johannes op de steen?
Johannes Vermeer wordt gerekend tot één van de meesterschilders van de Gouden Eeuw. In de 19e eeuw was de waardering voor zijn werk nog niet zo hoog en werd er geen grote waarde gehecht aan historische Vermeer locaties in Delft. Het gebouw van het Sint Lucasgilde waar hij lid van was, het huis van zijn schoonmoeder en herberg Mechelen verdwenen. Ter herinnering is in 1955 de gevelsteen op de plek van de herberg en kozen de initiatiefnemers voor tekst inclusief ‘Jan’ als voornaam. Overtuigd van de zaak dat Jan in het buitenland meer werd gebruikt dan Johannes.
Meer weten over Vermeer?
De schilder is in 1675 overleden en wij houden hem nog steeds in leven. Door nieuw onderzoek is o.a. de locatie van ‘het Straatje’ gevonden en is er bij graafwerkzaamheden in de Oudemanssteeg, de fundering van herberg Mechelen gevonden. Wil je meer ontdekken over Johannes Vermeer? Zo staan er in het centrum van Delft opvallende kubussen op bekende Vermeer-punten. Ze informeren de bezoeker over het werk en leven van de schilder. Het toeristisch informatiepunt van Delft biedt een boekje met een Vermeer-wandeling, een audiotour en zelfs een podcast. Liever met een privé gids op stap, dan kan u die direct boeken via StadsgidsDelft.
Locatie 'Gevelsteen Vermeer''
