kunstwerk van marcel smink Het blauwe hart

Het 'kloppend' hart van historisch delft

Slechts een paar jaar geleden zagen we de bussen vol toeristen nog met moeite hun draai maken rond het kunstwerk ‘Het Blauwe Hart’ op de Oude Langendijk. De bussen mogen hier al een tijdje niet meer rijden, dus kan menig bezoeker nu veilig zijn selfie maken bij het hart. Een kunstwerk dat snel na de plaatsing een ondeugende bijnaam kreeg.

Waarom een kunstwerk op de Oude Langendijk?

Delft is een favoriete bestemming voor toeristen en wordt door veel touroperators in hun programma opgenomen. Vooral in het voorjaar tijdens het tulpenseizoen was het een komen en gaan van toeristenbussen op de  Oude Langendijk. Naast de Nieuwe kerk mochten bussen hun groepen in- en uit laten stappen, precies in het hart van het historisch centrum. Om de rotonde en keerlus te verfraaien kreeg de kunstenaar en ontwerper Marcel Smink in 1998 de opdracht om hiervoor een bijzonder kunstwerk te bedenken.

Waar staat het 'Blauwe Hart' voor?

De toerist arriveert letterlijk in het hart van het historisch centrum stad, dus was de vorm van het kunstwerk snel gekozen. Marcel Smink wilde als eerste het ‘technisch hart’ van de stad uitbeelden en legt met zijn buizenconstructie een relatie met de Technische Universiteit van Delft. Het wereldberoemde Delft blauw is waar veel toeristen voor komen, dus was de keuze voor blauw glas in het kunstwerk snel gemaakt. In de avond branden er kleine lampjes in ‘Het Blauwe Hart’ en is dan mooi verlicht. En ja, na een avondje stappen op de Beestenmarkt ziet men hier geen blauw hart in en valt de benaming ‘blauwe ballen’ al snel.

Geen bussen meer in het centrum

De bussen zorgden voor veel overlast en onveilige situaties op de Oude & Nieuwe Langendijk en daarom is het niet meer mogelijk om met de bus in het hart van Delft te komen. De restaurants rondom de Markt waren niet blij met deze wijziging, omdat de groepen nu 15 minuten moeten lopen om bij de Markt te komen. 

Over het aantal toeristen die onze mooie stad bezoeken, hebben we normaal niet veel te klagen. We dragen de toeristen in Delft altijd een ‘warm hart’ toe en kan er nu ook aan de Phoenixstraat geparkeerd worden, direct achter Museum Prinsenhof Delft.

Locatie 'Blauwe Hart'

deel artikel
Het Blauwe Hart in Delft

In dit artikel