standbeeld van Wim T. Schippers Melkmeisje in delft
Het melkmeisje van WIM T. schippers op zijn plek
Delft is de stad van Johannes Vermeer en toch is er geen enkel schilderij van hem in de stad te vinden. Toch kun je één van Vermeers bekendste schilderij ‘Het Melkmeisje’ in Delft vinden. Kunstenaar en televisiemaker Wim T. Schippers maakte voor de driehonderdste sterfdag van Vermeer zijn eigen versie van dit wereldberoemde werk.
Waarom staat 'Het Melkmeisje' in Delft?
Vermeer is een geboren Delftenaar en heeft tot aan zijn dood (1675) in Delft gewoond. De schilderijen van Vermeer hebben hun weg gevonden naar verschillende musea in de wereld, maar helaas is er niet één in Delft te zien. De Johannes Vermeer stichting besloot daarom iets bijzonders te doen voor de herdenking van de driehonderdste sterfdag van de schilder. Televisiemaker en beeldend kunstenaar Wim T. Schippers kreeg de opdracht om voor deze gelegenheid een beeld te maken. Hij liet zich inspireren door het schilderij ‘Het Melkmeisje’ en zijn kunstwerk werd in 1976 (een jaartje te laat) in Delft onthuld.
Het beeld reist de stad door
‘Het Melkmeisje’ heeft heel wat plekken in de stad gezien. Eerst stond ze op de hoek van de Phoenixstraat en Schoolstraat, maar door de bouw van een kantoor voor de Kamer van Koophandel verhuisde ze naar het Sint Olofsplein. Wim T. Schippers was niet blij met deze nieuwe locatie. Volgens de kunstenaar verdiende het beeld een plek in de binnenstad. In 1987 kwam het meisje iets dichter bij het centrum te staan aan de Binnenwatersloot, waar ze in 2011 weer moest wijken voor de aanleg van de spoortunnel. Het Melkmeisje stond treurig in een opslag en dat was dan ook een goed moment om het beeld te restaureren. Wim T. Schippers wens kwam in 2012 eindelijk in vervulling. Het beeld kreeg eindelijk een centrale plek in de historische binnenstad. Op 13 januari 2012 is ‘Het Melkmeisje’ door de kunstenaar opnieuw onthuld en staat nu te pronken in het plantsoen van de Nieuwe Kerk aan de Oude Langendijk.
Is het beeld gemaakt van steen?
Van een afstand lijkt het beeld gemaakt van natuursteen of beton. Het beeld is echter gemaakt van kunststof en volledig hol van binnen. Misschien staat het zo onbewust wel symbool voor het ontbreken van echte werken van Vermeer in de stad.
Locatie standbeeld 'Het Melkmeisje'
Bekijk onthulling beeld in 2012
Gefilmd door Jeroen Struyk
