Het Melkmeisje van Schippers

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on linkedin
Delen

Delft is de stad van Johannes Vermeer en toch is er geen enkel schilderij van hem in de stad te vinden. Voor ‘Het Melkmeisje’ moet u bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum in Amsterdam, al kunt u hem ook in Delft zien. Kunstenaar en televisiemaker Wim T. Schippers maakte zijn eigen versie van dit wereldberoemde werk.

Waarom staat 'Het Melkmeisje' in Delft?

Vermeer is een geboren Delftenaar en heeft tot aan zijn dood (1675) in Delft gewoond. De schilderijen van Vermeer hebben hun weg gevonden naar verschillende musea in de wereld, maar helaas is er niet één is in Delft te zien. De Johannes Vermeer stichting besloot daarom iets bijzonders te doen voor de herdenking van de driehonderdste sterfdag van de schilder. Televisiemaker en beeldend kunstenaar Wim T. Schippers kreeg de opdracht om voor deze gelegenheid een beeld te maken. Hij liet zich inspireren door het schilderij ‘Het Melkmeisje’ en zijn kunstwerk werd in 1976 (een jaartje te laat) in Delft onthuld.

Het beeld reist de stad door

‘Het Melkmeisje’ heeft heel wat plekken in de stad gezien en is net zoveel verhuist als het standbeeld van Hugo de Groot. Eerst stond ze op de hoek van de Phoenixstraat en Schoolstraat, maar door de bouw van een kantoor voor de Kamer van Koophandel verhuisde ze naar het Sint Olofsplein. Wim T. Schippers was niet blij met deze nieuwe locatie. Volgens de kunstenaar verdiende zij een plek in de binnenstad. In 1987 kwam ze  iets dichter bij het centrum te staan op de Binnenwatersloot, waar ze in 2011 weer moest wijken voor de aanleg van de spoortunnel. 

Het Melkmeisje stond treurig in een opslag en dat was dan ook een goed moment om het haar te restaureren. Wim T. Schippers wens kwam in 2012 eindelijk in vervulling. Ze kreeg een centrale plek in de historische binnenstad. Op 13 januari 2012 is ze door de kunstenaar opnieuw onthuld en staat ‘Het Melkmeisje’ nu te pronken in het gerenoveerde plantsoen van de Nieuwe Kerk aan de Oude Langendijk.

Is het beeld gemaakt van steen?

Van een afstand zou u denken dat het beeld gemaakt is van natuursteen of misschien gegoten uit beton. Maar het is gemaakt van kunststof en hol van binnen, het is alleen nog even wachten voordat ze ook echt melk gaat schenken.

Locatie standbeeld 'Het Melkmeisje'

Bekijk onthulling beeld in 2012

Gefilmd door Jeroen Struyk

deel artikel
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Laat een reactie achter
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Het Melkmeisje - Wim T. Schippers

In dit artikel

Geschreven door Randy Boerboom

Geschreven door Randy Boerboom

Als stadsgids en eigenaar van StadsgidsDelft geniet ik iedere dag van de prachtige historie van Delft. Graag breng ik deze mooie geschiedenis tot leven en laat bezoekers kennis maken met de sfeervolle stad vol met gezellige terrassen, winkels en cafés. Mijn artikelen over Delft geven u vast een eerste indruk en wie weet mag ik u als gids in Delft verwelkomen of bent u Delftenaar en ontdekt u zo meer over uw stad.