delft als perfecte filmlocatie Nosferatu in Delft
graaf dracula heeft zelfs delft bezocht
Delft leent zich perfect als filmlocatie. Wist u bijvoorbeeld dat het historisch centrum van Delft te zien is in de familiefilm ‘Kruimeltje’, en dat Paul Verhoeven voor ‘Zwartboek’ scènes in Delft heeft gefilmd? In de meeste films gaat het om korte fragmenten waarin de stad zichtbaar is. Maar er is één film waarin Delft echt een centrale rol speelt en dat is in de vampierklassieker ‘Nosferatu: Phantom der Nacht’ uit 1979.
Graaf Dracula bezoekt Delft
De bekende Duitse filmregisseur Werner Herzog besloot in de jaren ’70 een ode te brengen aan de volgens hem belangrijkste film ooit in Duitsland gemaakt; ‘Nosferatu, eind Symphonie des Grauens’ uit 1922. Hij was bekend met de stad Delft en beschouwde het historisch centrum als het perfecte decor voor zijn film. De bekende acteur Klaus Kinski kroop in de huid van Graaf Dracula en bracht iedere opnamedag 4 uur door in de make-up stoel. Er is in de film ook een heel klein rolletje weggelegd voor de Nederlandse acteur Rijk de Gooyer.
Het verhaal van Bram Stoker
De grijze ratten in Nosferatu
Ratten waren vroeger de verspreiders van de pest en Herzog wilde daarom ook ratten in zijn film gebruiken. Ongeveer 11.000 laboratoriumratten werden besteld uit Hongarije. Na een reis van meerdere dagen in kisten zonder eten of drinken, was een deel van de ratten al dood en begonnen elkaar op te eten. Toen de filmregisseur de ratten zag was hij niet blij, omdat ze allemaal wit waren. De ratten moesten van de regisseur volledig zwart geverfd worden. Dit gebeurde door ze enkele seconden in een heet verfbad onder te dompelen. De ratten die dit overleefden begonnen zichzelf direct schoon te likken en uiteindelijk ziet u dus alleen maar lichtgrijze ratten in de film.
Als je goed naar de film kijkt, dan kun je duidelijk de Markt en het stadhuis van Delft zien. Maar precies op het moment dat de ratten in beeld komen, verandert de locatie en zie je niet meer de stad Delft maar een straat in Schiedam. Werner Herzog vroeg toestemming aan de stad om honderden ratten los te laten, alleen was het stadsbestuur bang dat de ratten misschien nieuwe inwoners van Delft zouden worden. Het stadsbestuur gaf geen toestemming maar Schiedam had hier geen probleem mee, zolang alle rioolputten en andere mogelijke ontsnappingsgaten maar waren afgedekt.
Waar kan ik de film zien?
Voor de liefhebbers van dit vampiergenre is de Duitstalige versie met Engelse ondertiteling op YouTube te bekijken en daarom hierbij de link. Veel kijkplezier en slaap lekker.
Bekijk documentaire over de film Nosferatu
Bron artikel: Wikipedia
