oudste aardewerkfabriek in delft DE Porceleyne fles
een geboorte van een nederlands icoon
Delfts blauw is iconisch voor Nederland en wordt gemaakt door de Koninklijke Porceleyne Fles, de oudste aardewerkfabriek van Delft. Wat begon in 1653 als een kleine plateelbakkerij aan het Oosteinde is uitgegroeid tot een wereldmerk. Een bezoek aan Delft is daarom niet compleet zonder een kijkje in de fabriek of éen van de Delfts blauw winkels in het historisch centrum.
Hoe is het Delfts blauw ontstaan?
Porceleyne Fles bakt door
De populariteit van het aardewerk groeide zo snel, dat investeerders hierin een nieuwe toekomst zagen voor Delft. Als bierstad had Delft veel te lijden onder de oorlog met Spanje. Het verloor een groot deel van zijn afzetmarkt en het kreeg flinke concurrentie van Rotterdam en Amsterdam. Bierbrouwerijen sloten hun deuren en hierdoor was het mogelijk om op deze locaties een plateelbakkerij te beginnen. Het was David van de Pieth die in 1653 een kleine fabriek opende aan het Oosteinde met de naam ‘Porceleyne Fles’. De Delfts blauwe aardewerkindustrie kreeg het in de 18e eeuw moeilijk door concurrentie met Engeland, die het beroemde ‘Wedgwood’ produceerde. Daarnaast was de toepassing van echt porseleinaarde in Europa in de 18e eeuw, de belangrijkste reden dat met minder interesse had in het kwalitatief mindere aardewerk. Veel fabrieken sloten hun deuren en ook voor de Porceleyne Fles zag de toekomst er slecht uit.
Joost Thooft brengt redding
Het was de Delftse ingenieur Joost Thooft die weer leven bracht in de Delfts blauwe industrie. Hij kocht in 1876 de Porceleyne Fles en een nieuwe wind waaide door de fabriek. Samen met Abel Labrouchere werden nieuwe productiemethode toegepast en verwerven zo opnieuw wereldfaam. De fabriek richtte zich vanaf 1900 niet meer alleen op Delfs blauw maar ook op de vervaardiging van bouwkeramiek. In 1919 ontving de Porceleyne Fles het predicaat ‘Koninklijk’ en verhuist naar een nieuwe locatie aan de Rotterdamseweg. Met de nieuwe naam ‘Royal Delft’ sluiten ze beter aan op de internationale markt.
Zien hoe Delfts blauw wordt gemaakt?






Meer informatie & bron: Royal Delft website
Locatie 'Porceleyne Fles'
