verborgen oase in de stad rondje prinsentuin delft

breng een bezoek aan de tuin van het prinsenhof

De Prinsentuin in Delft is een kleine oase van rust in het hart van het historisch centrum. Willem van Oranje staat lekker in het zonnetje en de buurtkat ligt languit op de Delfts blauwe bank, de enige die er comfortabel op kan liggen. Met een blik op de ‘Willemslinde’ vraag ik mij af, hoe lang nog? De Gemeente Delft en Museum Prinsenhof hebben wilde plannen om het museum, Sint Agathaplein en Prinsentuin een volledige facelift te geven. De kosten worden geschat op 36 miljoen euro en de aanbestedingsprocedure is al in volle gang. Veel Delftenaren lieten al snel hun onvrede blijken bij deze plannen. We wachten het verloop af en lopen met u nog even een rondje door de Prinsentuin.

Standvastigh is gebleven

Via het toegangshek lopen wij de tuin in en zien voor ons het standbeeld voor Prins Willem van Oranje. Het laatste werk van de beeldhouwer Auke Hettema (1927-2004), onthuld in 2003 door Koningin Beatrix. De Prins heeft zijn laatste levensjaren doorgebracht in Delft en het voormalig Sint Agathaklooster. Op 10 juli 1584 werd hij vermoord door de Katholieke Fransman Balthasar Gerards. De locatie van de moord kunt u nog steeds zien als onderdeel van museum Prinsenhof Delft. 

Het beeld is geschonken door de Prins Willem de Eerste Herinnersstichting. De stichting is ontstaan uit het nalatenschap van dr. Edgar Nordlohne, ooit directeur voorlichting voor Ministerie van OC&W. Als echte Willem van Oranje liefhebber, heeft hij in zijn testament laten opnemen, dat 50% van zijn vermogen besteed moest worden aan gedenktekens voor de Prins. Het ideaal van vrijheid van denken en te kunnen geloven wat je wilt, is wat Nordlohne het meeste aansprak in de Vader des Vaderlands. Meer info over de man waar wij dit mooie beeld aan hebben te danken, vindt u hier.  

Tekst sokkel Willem van Oranje standbeeld in Delft

Stantvastigh is gebleken, mijn hart in tegenspoed, trouw aan zijn geloof en met de steun van God heeft hij hard gestreden, ondanks de tegenslag die hij daarbij heeft ondervonden. Het is een zin uit het dertiende couplet van het ‘Wilhelmus’, één van de oudste volksliederen van de wereld. 

Een beetje "Gaudi" in Delft

Delfts blauw bankje in Delft

Kijken wij rechts van de tuin dan wanen wij ons eventje in Barcelona. Kunstenares Marianne Burgers werd geïnspireerd door het werk van Gaudi, na een bezoek aan Park Güell in de Spaanse stad. De met Delfts blauwe scherven bank is in 1988 geplaatst en werd al snel een populaire fotolocatie. Alleen er is wel één groot verschil met de Gaudi bankjes in Barcelona. Hij is prachtig, maar hij zit niet heel comfortabel! Het regenwater blijft ook nog eens mooi in het midden van het bankje liggen. Misschien is het eigenlijk een heel slim ontwerp, want het bankje is nu altijd beschikbaar voor een mooie foto.

Een bijzondere lindeboom

Willemslinde in Delft

Het was 1533 toen in het Duitse Slot Dillenburg, de kleine Willem van Nassau werd geboren. Wie het slot nu bezoekt kan daar een hele oude lindeboom zien staan. Het verhaal gaat dat de prins in 1568 onder deze boom zat en een ontmoeting had met een Nederlandse delegatie. Het zou resulteren tot het begin van de vrijheidsstrijd tegen Spanje. Een loot van deze boom is in de tuin op 9 november 1957 geplant door drie burgemeesters van Delft en niet in 1956 als het bordje aangeeft.

Boek onze privé stadswandeling ‘Willem van Oranje‘ als u meer wilt weten over het leven van de Prins in Delft.

Locatie 'Prinsentuin'

deel artikel
Blog Prinsentuin Delft

In dit artikel